Enevo Group - SCADA Systems | Process Automation | Engineering & Design | Dispatch & Telecom | Protection & Control | Doi foşti colegi de facultate dau de lucru în Arabia şi Australia tinerilor ingineri români: „Produsul nostru este know-how“
16455
single,single-post,postid-16455,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive
 
radu-cristian

20 Aug Doi foşti colegi de facultate dau de lucru în Arabia şi Australia tinerilor ingineri români: „Produsul nostru este know-how“

Radu Braşoveanu şi Cristian Pîrvulescu au pornit businessul Enevo în mai, iar în prezent compania are 20 de angajaţi permanenţi, plus 10 colaboratori. Cu o medie de vârstă de 27 de ani, majoritatea celor din echipă sunt absolvenţi recenţi de Politehnică, mulţi fiind la primul job

Radu Brasoveanu şi Cristian Pîrvulescu, doi ingineri din Bucureşti, au re­nunţat la începutul anului la posturile de manageri la firme de servicii energetice şi au intrat în afaceri pe cont propriu.

„Înarmaţi“ cu in­formaţii de la fos­te­le joburi şi cu o echi­pă tânără în ju­rul lor, cei doi prie­teni din facultate ţintesc afaceri de un milion de euro în primul an de activitate din exportul de ingi­ne­rie românească în Arabia Saudită şi Australia.

Din birourile găzduite de o vilă din se­co­lul 19, care a fost şi reşedinţa scriitorului Di­mitrie Bolin­ti­nea­nu, cei circa 20 de angajaţi ai Enevo Group pro­iectează staţii de trans­formare şi soluţii de auto­ma­tizare de proces pentru industrie şi sectorul energetic.

„Am început firma uitându-ne către export, iar produsul nostru este know-how. În străinătate, know-how-ul românesc chiar este foarte competitiv“, spune Cristian Pîrvu­lescu, 32 de ani, care şi-a asumat rolul de direc­tor general al Enevo. El a plecat de pe postul de busi­ness development manager după opt ani la Rom­electro, un grup cu afaceri de 100 milioane de euro.

Astăzi, firma lui este subcontractor într-un proiect de modernizare a reţelei electrice dintr-un stat aus­tra­lian, care urmează să adop­te IEC 61850, un pro­tocol de comu­ni­caţii pentru echipamentele staţiilor elec­trice, lan­sat în 2004 şi devenit standard inter­naţional. Decizia companiilor de utilităţi australiene de a se alinia la noul standard, apli­cat deja în Europa, a reprezentant opor­tunitatea pentru inginerii români de a livra un serviciu de nişă la un preţ mai mic decât cel al specialiştilor locali.

„În Australia inginerii sunt foarte scumpi, salariile ajung la 150.000-200.000 de dolari pe an. Costul pen­tru o firmă pentru a-şi menţine ingineri de nişă este foar­te mare şi apare nevoia de externalizare. Ei îşi aduc specialiştii mai ales din afară“, arată Radu Braşo­veanu, 31 de ani, cofondatorul şi vicepre­şe­dintele Enevo. Anterior, el a lucrat un an în Australia pen­tru Aurecon, o firmă de consultanţă în domeniul energiei.

De la staţii spaţiale la staţii de transformare

Înfiinţată la sfârşitul lunii mai, Enevo are acum 20 de angajaţi permanenţi, plus 10 colaboratori. Cu o medie de vârstă de 27 de ani, majoritatea celor din echipă sunt absolvenţi recenţi de Politehnică, mulţi fiind la primul job. Câţiva au făcut însă parte din echipele care au participat şi au câştigat concursuri organizate de agenţia spaţială americană NASA, pentru a concepe o staţie spaţială şi o bază minieră amplasată pe un asteroid. Salariaţilor li se adaugă şapte studenţi aflaţi în practică.

În afara ţării, firma nu are angajaţi, ci reprezentanţi care sunt în acelaşi timp parteneri într-un joint-venture. Rolul echipei din Melbourne este un fel de marketing, adică găsirea şi menţinerea legăturii cu clienţii. Partea de inginerie este realizată în Bucureşti, iar de lucrările de montaj şi construcţie se ocupă partenerii locali. Totuşi, cei doi proprietari sunt nevoiţi să bată periodic drumul până în Australia, mai ales înainte să liciteze pentru un contract nou.

„Zona e foarte tehnică şi orice detaliu schimbă foarte multe datele proiectului. Trebuie să fii acolo ca să fii competitiv“, spune Pîrvulescu.

Contractul de la târg

Dacă businessul din Australia a venit ca urmare a contractelor făcute pe piaţa locală de Braşoveanu, un alt contract de export a „picat“ aproape din întâmplare. Cei doi se aflau în primăvară la târgul internaţional de industrie de la Hanovra, unde firma lor era cea mai mică din cele 6.000 de companii expozante. Fără prea mult succes, se pregăteau să strângă taraba şi să se întoarcă în România, dar în pauza pentru o ultimă ţigară au fost abordaţi de reprezentantul unei firme din Arabia Saudită, care căuta subcontractori pentru un proiect de automatizare. Un scurt interviu în faţa stan­dului şi managerul arab le-a cerut o ofertă. După câteva săptămâni, semnaseră con­trac­tul pentru un proiect la o oţelărie a giga­n­tului SABIC, un conglomerat industrial de­ţinut de statul saudit.

Firma este prezentă în Golf tot printr-un joint-venture cu acţionari arabi, înre­gistrat în Bahrain, stat aflat în apropiere de oţelărie.

„Parteneriatul local este foarte im­por­tant. E foarte greu să pătrunzi în Arabia ca firmă mică, necunoscută. Am ales Bahrain pentru că acolo e foarte uşor să-ţi înre­gistrezi o companie“, spune Pîrvulescu.

Cei doi proprietari ai Enevo Group şi-au bugetat afaceri de un milion de euro în primul an de activitate, care în cazul lor va fi de doar şapte luni. Compania a lucrat pe piaţa românească la câteva parcuri foto­vol­taice, realizând atât staţiile de transformare, cât şi o soluţie software de monitorizare şi control pentru acestea. Mai departe, bu­siness extern ar mai putea veni din Africa de Sud şi Brazilia, unde piaţa energiei re­ge­ne­rabile este încă bună, arată Cristian Pîr­vulescu. „Sunt lucrări mici, dar scopul este să ne creăm un bagaj de referinţe şi forţa financiară să mergem la proiecte mai mari.“